Skibril

Een skibril (of goggle) is een van de belangrijkste items van je skiuitrusting. Dat je in de bergen een zonnebril nodig hebt om je ogen te beschermen weet een ieder. Maar, je kunt niet zomaar met elke zonnebril gaan skiën. Bij de aanschaf van een skibril of goggle moet je met een aantal zaken rekening houden.

Skibril comfort

Er zit geen verschil in een skibril of snowboardbril. Zo’n skibril of goggle heeft echter wel andere eisen dan een gewon ‘terras zonnebril’. Een skibril moet je beschermen tegen kou en wind. Ook moet de bril goed afsluiten om je te beschermen tegen schadelijk zonlicht. Het is ook belangrijk dat je skibril een goed contract geeft en in verschillende situatie (schaduw, licht, donder) een duidelijk beeld geeft. Een naadloze aansluiting van je skibril op skihelm is ook erg belangrijk, de goggle moet goed passen. De ruimte tussen de skibril en de skihelm mag niet te groot zijn. Het is altijd het beste een skibril te kopen van hetzelfde merk als de helm.

218,95 incl. BTW
188,95 incl. BTW
Aanbieding!
188,95 136,95 incl. BTW

Skibril voor Brildragers (OTG)

Er zijn ook speciale skibrillen voor brildragers. Hiervoor zijn ‘Over the Glasses’ (OTG) brillen ontwikkeld. Je hebt OTG skibrillen voor dames, heren en kinderen. Als je een bril draagt kun je ook kiezen voor een vizierhelm. Je kunt je bril dan gewoon ophouden. Bovendien zal je bril dan niet beslaan.

Skibril met verwisselbare Lens

Bij sommige skibrillen kun je je lens verwisselen. Het wisselen van je lens doe je op het moment dat het weer verandert. Als je geen zin hebt om je lens te verwisselen kun je ook kiezen voor een meekleurende lens. Die is geschikt voor elk weertype.

Skibril lenscategorie

Lenzen van skibrillen worden verdeeld in categorieën. Je ziet dan voor welk weer de lens geschikt is. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de categorieën:

  • categorie 0 – transparant, voor gebruik ’s nachts of met zeer donkere of bewolkte dagen
  • categorie 1 – licht getint, voor bewolkt of bedekt weer met een zwakke zon
  • categorie 2 – matig gekleurd, voor heldere omstandigheden met veel licht
  • categorie 3 – donker gekleurd, voor zeer helder (fel zonlicht) en op middelhoog gebergte
  • categorie 4 – zeer donker, voor lichtgevende omstandigheid, alpinisme en hooggebergte

Skibril lenskleur

Welke lenskleur is nu eigenlijk het beste bij welk weertype? Hieronder vind je een beknopt overzicht:

  • Zonnig weer – zwart, zilver, bruin en grijs
  • Bewolkt weer – blauw, rood en paars
  • Mist & sneeuw – oranje, geel of transparant

Skibril lenstypen

Spiegelende lens
Een skibril met spiegellens heeft een spiegelende coating, wat ervoor zorgt dat het zonlicht wordt weerkaatst. Dit zorgt voor minder schittering en een beter beeld in de sneeuw.

Gepolariseerde lens
Met een polariserende lens wordt het horizontale licht weggefilterd. Hierdoor heb je geen last van licht dat via de sneeuw wordt gereflecteerd. Hierdoor zie je alles scherper en helderder. Een erg plezierige ski ervaring.

Fotochromatische lens
Een fotochromatische lens kleurt mee met het weertype. Zo’n meekleurende bril is ideaal in de sneeuw. Na 15-20 seconden wordt de buitenzijde van de lens in de zon automatisch donkerder. Zo’n skibril is wel wat duurder maar ideaal voor alle weersomstandigheden.

Dubbele lens en antifog
Een skibril met een dubbele lens voorkomt condens. Wij adviseren dan ook altijd te kiezen voor zo’n type skibril. Daarnaast wordt er ook vaak een antifog coating gebruikt. Je wilt toch niet dat je skibril tijdens je afdaling beslaat. Zeker iets om rekening mee te houden.